Orice pacient imobilizat la pat trebuie sa beneficieze de preventie impotriva aparitiei escarelor (ulcerelor de decubit). Ulcerele de decubit pot aparea la orice persoana imobilizata, indifent de varsta sau de motivul imobilizarii, fie ca este vorba de o boala cu invaliditate permanenta sau de una cu invaliditate pe o perioada determinata ( fracturi). Cea mai importanta metoda de preventie este mobilizarea. Aceasta poate fi pasiva sau activa. Cea pasiva se realizeaza cu saltelele antiescara iar cea activa de catre apartinatori prin mobilizarea pacientului.

Cand trebuie sa incepem preventia? Imediat ce realizam ca pacientul nu se mai poate mobilize singur, familia trebuie sa mobilizeze bolnavul la 2-3 ore si sa instaleze o saltea antiescare.

De ce asa rapid? Pentru ca o escara poate aparea intr-un interval de la cateva ore la cateva zile iar costurile pentru tratarea unei escare sunt cu mult mai mari decat cele pentru preventiveL achizitionarea unei saltele antiescare si a altor produse de prevenire.   Apelati la un profesionist din domeniul medical pentru a va recomanda cea mai buna solutie conforma cu nevoile dumneavoastra.

Dr. Bogdan Stanescu – www.sanacas.ro ingrijire medicala la domiciliu specializata in tratamentul escarelor.