Saltelele împotriva escarelor reprezintă o parte esențială a tratamentului pentru pacienții sau persoanele care sunt nevoite să stea în pat pentru perioade lungi de timp. Pacienții, în special cei care sunt parțial sau complet imobili, sunt expuși riscului de escare, acestea fiind cauzate în principal de presiune și forța de frecare la nivelul epidermei. Utilizarea timpurie a unei saltele antiescare de presiune poate împiedica apariția de ulcerații la nivelul pielii, sau le poate stopa în cazul în care acestea sunt deja existente. Fără intervenție, aceste ulcerații reprezintă o amenințare reală pentru sănătate, deoarece rănile pot duce, în cele din urmă, la moartea țesuturilor în zonele afectate.

Care sunt cauzele apariției escarelor?

  • Acumularea vaselor de sânge în locurile de presiune, ducând la lipsa oxigenului și nutrienților necesari pentru piele și țesuturile din aceste zone.
  • Forța de frecare între saltea și piele
  • Umezeala pielii
  • Apariția cutelor pielii ce sunt produse de alunecarea acesteia pe suprafețe dure, afectând astfel si circulația sangvină.

Escarele se regăsesc deseori în spatele sau părțile laterale ale capului, marginea urechilor, pe umeri, șolduri, partea inferioară a spatelui, călcâie, glezne și pielea din spatele genunchiului.

 Imagini pentru decubitus

     Un somn bun este esențial pentru toată lumea, fiind de asemenea esențial pentru o viață sănătoasă. Mai mult, pentru pacienții care trebuie să se recupereze dintr-o afecțiune, astfel încât să se poată readuce din nou la viața normală. Persoanele care sunt bolnave cronic, în măsura în care se află în pat, sunt predispuse la dezvoltarea leziunilor, din cauza incapacității de a se deplasa. Sondajele arată că există o reducere reală a numărului de probleme asociate cu escarele, atunci când saltelele cu presiune sunt instalate pe paturile pacienților. În afară de acest aspect, ajută la reducerea presiunii exercitate într-un singur punct, distribuind presiunea în mod egal pe toată suprafața de susținere. Creșterea căldurii și a umidității este, de asemenea, mai puțină și suprafața este moale, cu o adâncime mai mare, care permite mai mult aer. Aceste saltele ajută la recuperarea rapidă a pacienților.

 

    Saltelele antiescare sunt de mai multe tipuri:

  •   Acestea pot fi: umplute cu apă, aer, fibre, spumă sau gel.

     În ceea ce privește saltelele din spumă cu memorie, este asigurată absorbția totală a șocurilor, în timp ce saltelele de înaltă tehnologie,  pot fi umflate și dezumflate în funcție de nevoile particulare ale pacientului. Multe saltele oferă șansa de a individualiza tratamentul prin umflarea și dezumflarea celulelor aeriene în funcție de nevoile pacientului și de zonele afectate. În acest fel, nici o presiune nu este pusă pe o zonă vătămată prea mult timp. Când acest lucru este realizat, există un flux mai consistent de aer care ajută la reducerea transpirației, ceea ce, la rândul său, reduce probabilitatea de afectare a pielii. Saltelele cu sistem de presiune pot fi programate să se umfle și să se dezumfle la intervale stabilite. Acest lucru încurajează fluxul sangvin sănătos într-o anumită zonă,  sub formă de presiune aplicată și eliberată. Acest lucru oferă un confort superior pacientului cu leziuni.

Saltea antiescara Italia - SY 300

 

Una dintre cele mai folosite saltele este modelul SY200.

    Celulele individuale de aer pot fi umflate și dezumflate pentru a încuraja circulația și pentru a reduce perioadele lungi de presiune pe zonele dureroase. Pompa de presiune alternativă are mai multe setări de presiune pentru a ajuta la obținerea preciziei în ceea ce privește confortul și reducerea durerii. Acțiunea alternantă a inflației și deflației furnizate de pompă ajută la distribuirea presiunii și la prevenirea ulcerațiilor. Pompa este silențioasă și ușor de folosit și se montează direct pe pat.

Clienții au avut doar lucruri bune de spus despre acest produs. Ei par foarte fericiți în legătură cu pompa, mai exact despre funcționarea silențioasă a pompei. Alți clienți apreciază faptul că pompa "alternează presiunea dintre cele două seturi de celule foarte bine." Un alt utilizator a remarcat că, ocazional, pompa face un "sunet silențios" și se oprește alternând între celule.

 

În urma achiziționării unei saltele antiescare, puteți lua în considerare câțiva factori:

  •   Abilitatea de a păstra aerul:

Pierderile de aer reprezintă o problemă destul de des întâlnită când vine vorba de saltelele cu presiune ce provin de la branduri inferioare. Conexiunile, supapa și pompa de aer apropiate sunt zone comune în care se pot produce scurgeri de aer. Astfel, este important să selectați un brand de renume cu ani de experiență în domeniu.

  •  Confortul oferit:

Confortul este un alt factor important pe care ar trebui să îl luați în considerare. Cu atât de mulți producători de saltele speciale, pentru a alege salteaua potrivită pentru dumneavoastră, ar trebui să selectați o saltea care distribuie greutatea pacientului în mod egal. Marginile trebuie să fie rezistente, iar diferențele structurale din mijlocul și din părțile laterale ale saltelei nu trebuie să fie semnificative.

  •  Cerințe de curățare:

Verificați dacă acoperirea saltelelor este impermeabilă și rezistentă la pete, frecvența de curățare a acesteia, fie că este una regulată sau necesită o întreținere mai redusă. Pentru pacienții care sunt incontinenți, o saltea cu acoperire impermeabilă și cusături anti microbiene este o necesitate - atât pentru pacient cât și pentru sănătatea îngrijitorului. Majoritatea spitalelor îndeplinesc această cerință.

  • Mobilitatea utilizatorilor:

 Luați în considerare numărul de ore petrecute în pat. Nevoile pacienților variază în funcție de problemele medicale. Cu cât mai mult timp o persoană va petrece în pat, cu atât mai multă atenție trebuie să fie dată pentru a preveni diferite afecțiuni ale pielii, cum ar fi escarele, ulcerele și iritațiile cutanate. Saltelele diferite cum ar fi saltelele din spumă și cele de presiune alternativă, servesc nevoilor diversificate ale fiecărui utilizator în parte. Salteaua trebuie să fie potrivită pentru pacient și să permită redistribuirea adecvată a presiunii în conformitate cu greutatea prezentată de utilizator.

Este foarte important să se  încurajeze pacienții care prezintă riscul de a dezvolta escare, pentru a-și schimba în mod regulat poziția; la fiecare șase ore pentru cei care sunt expuși unui risc major și la fiecare 4 ore pentru cei cu risc crescut.

Cu ajutorul factorilor menționați mai sus, sperăm că v-am putut ajuta să puteți lua decizia corectă în ceea ce privește gama de saltele antiescare