Escarele – numite si ulcere de presiune sau ulcere de decubit – sunt leziuni ale pielii si ale tesuturilor adiacente rezultate din presiunea prelungita asupra zonelor respective. Cel mai frecvent, escarele se dezvolta pe pielea care acopera zonele osoase ale corpului, cum ar fi calcaile, gleznele, coatele, soldurile si coccisul.

Persoanele cele mai expuse riscului de a dezvolta escare sunt cele care sufera de o problema medicala care le limiteaza capacitatea de a schimba pozitia in pat si cei care isi petrec cea mai mare parte a timpului in pat sau pe scaun.

Din pacate, escarele se dezvolta rapid. Cele mai multe se vindeca prin tratamente adecvate, dar cazurile mai grave ajung sa nu mai poata fi solutionate in totalitate. Persoanele cu risc mare de dezvoltare a acestei probleme de piele trebuie sa stie ca pot lua masuri de preventie si ca sansele de vindecare sunt mai mari daca incep tratamentul imediat ce apar primele simptome.

Iata care sunt simptomele escarelor:

- modificari neobisnuite in culoarea sau textura pielii;

- umflaturi la nivelul pielii;

- leziuni sensibile si dureroase;

- cratere adanci in piele;

- zone ale pielii care se simt mai reci sau mai calde la atingere decat restul corpului.

Escarele se incadreaza in mai multe etape bazate pe adancimea, severitatea si alte caracteristici. Gradul de afectare a pielii si tesuturilor variaza de la simpla inrosire a pielii pana la leziuni profunde care implica muschi si os.

Principalele cauze ale escarelor:

Dupa cum am mai spus, escarele sunt cauzate de presiunea excesiva asupra pielii care limiteaza fluxul de sange in zona respectiva. Factorii legati de mobilitatea limitata pot face ca pielea sa devina vulnerabila la leziuni si sa contribuie la aparitia ulcerelor de presiune.

Principalii doi factori care contribuie la dezvoltarea escarelor sunt:

1. Presiunea. Presiunea constanta asupra oricarei parti a corpului poate reduce fluxul sanguin in tesuturi. Fluxul de sange este esential pentru a furniza oxigen si alte substante nutritive tesuturilor. Fara aceste substante esentiale, pielea si tesuturile din apropiere sunt deteriorate si ajung sa moara in cele din urma.

Pentru persoanele cu mobilitate limitata, acest tip de presiune are tendinta de a afecta zonele corpului cu oase proeminente, cum ar fi coloana vertebrala, coccisul, umerii, soldurile, calcaiele si coatele.

2. Frecarea. Cand se freaca foarte mult de haine sau de asternuturi, pielea devine mai fragila si mai vulnerabila la leziuni, mai ales daca este umeda.