Escarele sunt leziuni grave, aparute la pacientii imobilizati la pat sau in scaunul cu rotile. Daca nu sunt tratate, acestea se pot transforma in probleme ce pun viata in pericol. Din fericire, o rutina cat mai bine pusa la punct si folosirea unor saltele antiescare si a altor produse destinate acestei probleme, pot ajuta foarte mult orice pacient.

Pentru cei care trebuie sa ingrijeasca un pacient imobilizat la pat, este foarte importanta informarea. Tocmai de aceea, in acest articol vom vorbi despre tipurile de escare si modul in care acestea pot fi recunoscute.

antiescare

Care sunt cele 4 tipuri de escare?

Escarele sunt clasificate in functie de stadiul in care se afla:

  • De gradul 1. Sunt leziuni superficiale aparute doar la nivelul pielii. Pielea nu este lezata, insa are o roseata specifica. De cele mai multe ori, escarele de gradul 1 sunt confundate cu vanataile si roseata uzuala a pielii. Daca sunt identificate din tip, vindecarea naturala este foarte usor de obtinut prin simpla scadere a presiunii asupra zonelor.
  • De gradul 2. Acestea sunt denumite si " flictena" si sunt definite prin aparitia unei discontinuitati la nivel tegumentar. Sunt afectate epidermul si dermul, iar rana arata ca o zgarietura sau ca o basica. Una dintre principalele caracteristici ale escarelor de gradul II este durerea, care este crescuta. Tratamentul este si aici relativ simplu, prin bandajare si supraveghere atenta. Daca nu se trateaza corect, aceste escare pot sa se infecteze.
  • De gradul 3. Escarele de gradul III reprezinta ulceratii profunde. Tegumentul este distrus in totalitate, chiar daca la exterior rana poate sa nu para atat de mare. Datorita presiunii mari, in piele si in stratele de sub piele apare o leziune asemanatoare cu un crater. Din pacate, o astfel de escara este o problema serioasa pentru sistemul imunitar si nu are alta varianta de tratament decat cel chirurgical.
  • De gradul 4. Escarele de gradul  sunt cele mai grave, in conditiile in care ajung la muschi si la os. Practic, toate tesuturile moi sunt distruse, iar pacientul risca foarte multe complicatii. Un pacient cu escare de gradul 4 poate sa faca septicemie si sa ajunga la infectii la nivel osos. In acest caz, interventia chirurgicala este obligatorie si poate sa insemne chiar si indepartarea unor fragmente osoase.

Escarele nu sunt probleme mici, asadar. Tocmai de aceea, cei care prezinta risc de aparitie a astfel de probleme trebuie sa gaseasca solutii pentru preventie, mai degraba decat pentru vindecare.