Escarele, numite, de asemenea, ulcere de presiune, sunt o problema cunoscuta inca din cel mai vechi timpuri. Oameni din toate colturile lumii sufera de aceste ulceratii ale pielii, doar in Romania afectand aproximativ 9% din totalul pacientilor din spitale. Riscurile generate de escare sunt bine cunoscute in comunitatea medicala, iar majoritatea spitalelor au politici care sa ajute la prevenirea si tratarea cazurilor atunci cand se observa primele semne de dezvoltare. Cei mai expusi riscului sunt pacientii care primesc ingrijiri la domiciliu, deoarece tind sa fie asistati de personal fara ingrijire medicala, care nu are expertiza sau resursele necesare pentru a aborda in mod adecvat aceasta problema foarte grava.

Cauzele escarelor:

Escarele se dezvolta ca urmare a unei presiuni constante asupra anumitor parti ale corpului, cel mai frecvent la nivelul protuberantelor osoase cum ar fi coatele si calcaiele. Pe saltelele traditionale, aceste puncte suporta cantitati excesive de greutate corporala, deoarece majoritea saltelelor nu au proprietati de distributie a presiunii. Acesta este motivul pentru care pacientii care au riscuri mari de a dezvolta escare sau care sufera deja de astfel de probleme trebuie sa foloseasca saltele antiescare.

ingrijire-escare

Escarele incep sa se dezvolte atunci cand presiunea externa neaga fluxul de sange si de oxigen la vasele mici de sange aproape de suprafata pielii. Acest lucru provoaca moartea primelor straturi de piele, care se manifesta de obicei ca o eruptie cutanata rosie ce arata foarte mult ca o arsura de soare. In aceasta etapa, escarele sunt destul de usoare si pot fi tratate cu succes, pur si simplu, prin stimularea aerului si fluxului sanguin in zona respectiva. Daca insa nu sunt luate in serios, acestea se pot raspandi mai adanc in piele, in unele cazuri cauzand chiar si degradarea tesutului muscular si a osului. Ajunse in aceasta stare, escarele pot fi foarte dificil de tratat, iar cazurile severe pot necesita amputare sau pot duce chiar la deces.

Prevenirea escarelor:

Cei care au grija la domiciliu de o persoana imobilizata pot urma cativa pasi simpli pentru a reduce riscul asociat statului prea mult in pat. Spitalele folosesc paturi speciale destinate eliminarii punctelor de presiune, dar aceste paturi pot costa peste zece mii de euro. O optiune mai accesibila este de a folosi saltele antiescare. Aceste produse au abilitati unice de a distribui presiunea pe suprafete largi, reducand astfel stoparea fluxului de sange in diferitele parti ale corpului si, prin urmare, a escarelor.